Preberi več

Treniraj pametneje

Verjetno ste si že kdaj zadali nalogo, da boste tokrat res trenirali »na polno« in končno dosegli želene rezultate. S takšnim pristopom pa grejo stvari lahko precej narobe.

Koncept, ki ga še posebej tekači težko dojamejo, je, da nam ni treba teči hitreje ali dlje vsakič, ko se odpravimo na tek. Več bomo dosegli, če v našo rutino dodamo trening, ki je malce počasnejši ali krajši od našega potenciala. To so potrdile tudi raziskave objavljene v Evropskem časopisu uporabne fiziologije.

Raziskovalci so spremljali dve skupini – eno skupino so sestavljali posamezniki, ki so 12 tednov ves čas trenirali z maksimalno intenzivnostjo. Druga skupina pa je trenirala po enakem programu le z zmernejšo intenzivnostjo.

Read More

Preberi več

Vsakič, ko se zbudim, sem hitrejši

Hja, morda se vam zdi zgornji stavek malce smešen, … naj obrazložim.

Vsak trenažni proces (v katerem koli športu), temelji na enostavnem principu dražljaja (treninga) in prilagoditve (počitka).

Pravzaprav je sam namen treninga rušenje ravnovesja bioloških sistemov v telesu. S tem damo telesu “priložnost”, da to ravnovesje v času regeneracije (počitka) ponovno vzpostavi in se med tem kaj nauči. :)

Read More

Preberi več

Moja maratonska izkušnja

27. kilometer, v nogah počasi zmanjkuje energije, v glavi se pojavijo čudne, negativne misli. Čutim, da me bo vsak čas prijel krč. Kaj pa če bi se samo za trenutek ustavil in… “GREVAAAA, GASSSAAA Miha!” se zadere Blaž, moj dober prijatelj, sodelavec in v času maratona, moj tempo tekač in glavni motivator. “Da ne bi niti pomislil na počitek. Še malo, pa sva na cilju, odklopi se in pozabi na noge!” Očitno je opazil, da sem izgubil tisto začetno poskočnost, ki sem jo imel v prvem krogu. V tem trenutku, priznam, sem si mislil, le čemu mi je tega treba? Kako sem se sploh znašel v tej situaciji?

Read More

Primer intervalnega treninga

Primer intervalnega treninga za priprave na 21 km (okviren čas 1 h 30 min):

  • Ogrevanje: 15 min ogrevanja, atletska abeceda, 4 x 100 m stopnjevanj, 
  • Glavni del: 4 x 1000 m v 3 min 50 s, 3-4 min razteka med ponovitvami
  • Zaključek: Raztek 2 km lahkotnega teka in raztezne vaje

Read More

Nedeljski skupinski tek

Pozdravljeni tekači!

Z veseljem vam sporočamo, da nas v nedeljo 19.4, zopet čaka prečudovit, izredno zabaven in poučen skupinski trening. Tokrat se bomo odpravili na tek po Polhograjskih dolomitih. :)

Read More

Preberi več

Nosečnost in tek

Tokrat bomo usmerili pozornost na prav posebno obdobje nežnejšega spola, nosečnost. V tem obdobju, se veliko športno aktivnih žensk med drugim sreča tudi z ogromno vprašanji na temo športa in rekreacije v tem občutljivem obdobju. Nosečnost je lepo obdobje, ki je prepleteno z obilo spremembami in prilagoditvami telesa bodoče mame.

Read More

Preberi več

Conconijev test

Pri teku lahko dobivamo energijo aerobno ali anaerobno. Vedno sta aktivna oba procesa, spreminja pa se delež enega in drugega. Hitrejši kot je tempo teka, oz. večji kot je napor, tem bolj se naše telo poslužuje anaerobni procesom. Mejo med tekom v anaerobnem ali anaerobnem območju pa ne moremo kar tako začutiti. Ker lahko hitro zaidemo v anaerobno območje, kjer pa ne moremo zdržati dolgo, se je zelo pomembno, da poznamo in vemo kje je naša anaerobna meja. Na ta način lahko tečemo tik pod to mejo in zdržimo dlje, pri višji hitrosti (optimalna hitrost).

Read More

Preberi več

Iliotibialni sindrom

Ali z drugimi besedami  »tekaško koleno«. Poškodba se ne pojavlja le pri teku temveč je pogosta tudi prikolesarjenju in smučanju. Pri Iliotibialnem sindromu se bolečina pojavi na zunanji strani kolena, največkrat po vadbi, lahko pa tudi že med samo vadbo. Bolečina se velikokrat poveča po končani vadbi oz. naslednje jutro.

Read More