Iliotibialni sindrom

Ali z drugimi besedami  »tekaško koleno«. Poškodba se ne pojavlja le pri teku temveč je pogosta tudi prikolesarjenju in smučanju. Pri Iliotibialnem sindromu se bolečina pojavi na zunanji strani kolena, največkrat po vadbi, lahko pa tudi že med samo vadbo. Bolečina se velikokrat poveča po končani vadbi oz. naslednje jutro.

manj_poskodbTo poškodbo, zaradi podobnih simptomov, velikokat zamenjujejo s poškodbo zunanjega meniskusa, kjer pa gre za veliko bolj kompliciran zaplet, ki ga je potrebno reševati operativno. Iiotibialni trakt je tetiva oz. fascija, ki poteka iz medenice po zunanji strani stegna in se pripenja na pogačico, golenico in kito bicepsa. Iliotibialni sindrom se najpogosteje pojavi zaradi skrajšane tetive, kar povzroča trenja pri ponavljajoči se fleksiji in ekstenziji kolena, saj pri tem prihaja do drgnjenja iliotibialnega trakta ob epikondil (izrastek) stegnjenice na spodnji zunanji  strani. Med najpogostejšimi vzroki za pojav tega sindroma je neprimerno povečanaintenzivnost treninga, nepravilna obutev s slabim oz. napačnim blaženjem, pretrda podlaga, nekvalitetenstretching/ogrevanje ali napačna tehnika teka (tek po petah). Pri pojavu iliotibialnega sindroma lahko ukrepamo tako, da zmanjšamo intenzivnost treningov oz. če je bolečina prevelika izberemo drugo vrsto vadbe, kjer koleno ni obremenjeno v tolikšni meri. Za sanacijo poškodbe je potreben tudi vsakodnevni stretchingiliotibialnega trakta, priporočlivi pa so tudi mrzli obkladki. Ob prenehanju pojavljanja bolečine so priporočljive tudi krepilne vaje, predvsem za mišico gluteus medius. Če bolečina po parih tednih ne izgine je priporočljivo opraviti pregled pri osebnem zdravniku.

S pravilno tehniko, intenzivnostjo in opremo se lahko preobremenitvenim sindromom v celoti izognemo, zato je pomembno, da se pred začetkom katerekoli aktivnosti posvetujete o njeni primernosti ali pa se vključite v vadbene skupine kjer bodo z vami delali strokovnjaki, ter vam tako dali osnovno znanje za varno ukvarjanje s športom.

Vaje, ki se uporabljajo za raztezanje iliotibialnega trakta:

  1. Stojimo vzravnano s prekrižanimi nogami (desna pred levo), nato pa naredimo odklon k desni nogi. (položaj zadržimo 15s in 3x ponovimo z vsako nogo).
  2. Sedimo z nogami iztegnjenimi pred seboj, pokrčimo levo nogo in stopalo leve noge položimo na zunanjo stran kolena desne noge. Nato z desno roko primemo levo koleno in ga postiskamo proti desni rami. (položaj zadržimo 15s in 3x ponovimo z vsako nogo).

Krepilne vaje za gluteus medius:

  1. Z levo nogo stojimi na dvignjeni podlagi, težo imamo na levi nogi. Nato se dvigamo in spuščamo tako da je koleno leve noge vseskozi iztegnjeno in je gibanje prisotno le v bokih. (naredimo 10-15 ponovitev nato zamenjamo nogi).

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke