Hujšanje

Pred poletjem vsi hočemo na hitro izgubiti nekaj kilogramov. Četudi vemo, da to ni zdravo, pa vseeno – kateri je najbolj priporočljiv način za hitro izgubu KG?

Hitrega izgubljanja kilogramov ni – vsaj ne dolgoročno usmerjenega. Tako kot kilograme ne pridobimo v eni noči, jih tudi izgubiti ne moremo v tako kratkem času. Večina hitrih diet temelji na izgubi kilogramov na račun izgubljanja večje količine vode, vendar je naš cilj izgubiti podkožno maščevje in ne vodo, ki je nujno potrebna za pravilno delovanje našega organizma. Poznamo še druge hitre načine z raznimi tabletami in praški, ki pa prav tako nimajo pozitivnega učinka na naše telo in dolgoročno le poslabšajo stanje, predvsem pa ne opravijo svoje naloge. Vendar če vseeno poskusim odgovoriti na vprašanje je edini hitri način izgube kilogramov operacijsko, pa tudi tu rezultati niso nujno dolgoročno obstojni.

hujsanjeZAKAJ HITRO HUJŠANJE NI PRIPOROČLJIVO?

Naše telo je sestavljeno iz 70% vode z razlogom in večina hitrih diet povzroči le izgubo vode, ki pa je življenjskega pomena za naše telo (naš cilj je izguba podkožnega maščevja). Dehidracija povzroči primanjkljaj vode v celicah in jim tako onemogoča njihove osnovne funkcije. Poruši se ravnovesje elektrolitov v telesu, kar povzroči oteženo prenašanje sporočil po telesu, posledica tega pa je odmiranje zdravih celic.

Nekatere diete zmanjšajo količino zaužitih kalorij pod nivo ki ga telo potrebuje za normalno delovanje. To povzroči stradanje telesa, ki sproži obrambni mehanizem in prične zajedati samo sebe (razkrajanje mišičnega tkiva) enak obrambni mehanizem se pojavi tudi pri anoreksiji. Posledica stradanja je tudi ta, da telo hrani maščobe in porablja druge vrste energijskih zalog. Poleg izgube vitalnih tkiv je posledica tudi nižji nivo energije in moči.

Hitro hujšanje naredi telesu več škode kot koristi, saj je hitra izguba teže velik šok za telo, ter tako uničuje ravnovesje in harmonijo ki vladata.

Hujšanje z različnimi zdravili in posebnimi preparati ima velikokrat negativni vpliv na naše organe kot so ledvice, jetra, srce in možgani. Prav tako kemijske substance negativno vplivajo na prebavni trakt in upočasnijo metabolizem, kar pa zgolj oteži nadaljnje izgubljanje teže. Zato je vedno priporočljivo, če se že odločite hoditi po tej poti, da preverite ali so zdravila certificirana z strani ministrstva za zdravstvo, ter kakšni so njihovi stranski učinki.

Brez zadostnega znanja o kombiniranju prehrane lahko hitro pride do pomanjkanja katerega od poglavitnih elementov ki omogoča normalno delovanje telesa (železo), zato je pred začetkom hujšanja priporočljiv pogovor s strokovnjakom za prehrano.

Metode ki smo jih prisiljeni uporabljati pri hitrem hujšanju ni mogoče uporabljati v nedogled, kar pomeni da bomo po koncu ponovno zašli na stara pota in kilogrami se bodo ponovno začeli nabirati.

Če se želimo resnično znebiti kilogramov moramo zbrati veliko motivacije in se trdno odločiti za korenito spremembo našega življenjskega sloga. Le tako bomo lahko prišli do želenega cilja ter tam tudi ostali.

KAKŠNI SO REALNI REZULTATI – KOLIKO ČASA PRED ”DOGODKOM” MORAMO ZAČETI S HUJŠANJEM, DA BO LE TO VIDNO?

Rezultati so odvisni predvsem od začetnega stanja in ciljev vadečega. Pomembno je ali gre za izgubo kilogramov, okrepitev telesa in pridobitev vitalne mišične mase, ali le za izboljšanje počutja in samopodobe. Pred začetkom programa je vsekakor obvezen pogovor s strokovnjakom s področja športa in prehrane, da postavita realne cilje ter začrtata pot. V načrtu je potrebno definirati tako vrsto vadbe kot tudi njeno intenzivnost in frekventnost. Celotni program traja 12 tednov, v tednu pa se izvaja 3-4 treninge. Prvih pet tednov vadeči opravi 2 treninga v fitnes centru in enega zunaj v naravi (hoja, tek z dodatnimi vmesnimi vajami). V drugem delu programa se intenzivnost poveča in vadeči opravi 2 treninga v fitnes centru in 2 zunaj (tek, hoja z dodatnimi vmesnimi vajami). Znano je, da trajne spremembe nikoli niso sunkovite, tako tudi mi izvajamo program v ciklu 12 tednov saj telo potrebuje čas da se privadi na novosti ter tako ponovno vzpostavi ravnovesje. Telo tako s pomočjo pravilne prehrane in redne vadbe privajamo na novo okolje v katerem se mora naučiti funkcionirati rezultati celote pa so izguba telesne teže, pridobivanje na vzdržljivosti in moči (odvisno od usmerjenosti treningov), boljše počutje, ter večja pestrost življenja in količina energije. Skozi celotno obdobje vadbe pa se je potrebno zavedati, da mora tak način življenja postati naš vsakdan, saj nam redno udejstvovanje s športom in zdrava prehrana omogočata polno in radostno življenje.

KOLIKO KG NA MESEC LAHKO IZGUBIMO, DA JE HUJŠANJE ŠE ZDRAVO ZA TELO?

Dokazano je, da na mesec ni priporočljivo izgubiti več kot 3-4 kg. Pri tem pa ključno vlogo igra začetno stanje vadečega, konstitucija telesa, presnova, itd. Včasih se kljub redni vadbi telesna masa poveča, kar pa ne pomeni da smo ponovno pridobili maščobe. Zavedati se moramo, da z vadbo ne samo izgubljamo podkožno maščobo temveč tudi pridobivamo na mišični maso, tako da zgolj številka na tehtnici ni dovolj velik pokazatelj našega dejanskega stanja. Veliko več informacij nam razkrije analiza telesne sestave, oziroma meritev maščobnega tkiva. Z meritvijo maščobe ste se najverjetneje srečali že v osnovni šoli pri testih za športno vzgojni karton, kjer smo merili kožno gubo, obstajajo pa tudi tehtnice, ki so dovolj natančne da nam dajo podatek o deležu maščob v telesu.

KAJ PA POTEM, KO ENKRAT IZGUBIMO KILOGRAME- KAKO PREPREČITI PONOVNO KOPIČENJE?

Pri prehranjevanju je pomembno dejstvo, da vemo kaj, kdaj in koliko hrane zaužiti. Če stremimo za dolgotrajnimi rezultati, se moramo že na začetku procesa zavedati, da poleg preoblikovanja svojega telesa preurejamo tudi naše celotno življenje, saj moramo prilagoditi tako svoje prehranjevalne navade kot tudi redno ukvarjanje s športnimi aktivnostmi. Osnovni napotki so: Jejte 5 obrokov na dan, približno na vsake 3 ure. Obroki naj bodo majhni, tako da zadostuje le do naslednjega obroka. Tri ure pred spanje se izognite vnosu katerekoli hrane. Jejte raznoliko hrano, vsak obrok naj vsebuje vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje v naslednjih 3 urah. Vsebino obrokov planirajte glede na del dneva, ter aktivnosti ki vas čakajo. Za vzdržljivost potrebujete več ogljikovih hidratov, pri moči pa več hrane bogate z beljakovinami. Trudite se vnašati predvsem rastlinske maščobe (nenasičene) in poskušajte omejiti vnos živalskih maščob (nasičene), saj maščobe sodelujejo pri nastajanju mnogih pomembnih hormonov v telesu. Ne pozabite na dnevni vnos tekočine vsaj 2-3l v manjših količinah skozi cel dan. Izogibajte se stresnemu okolju. Bodite pozitivno naravnani in vztrajni saj se vam bo vaša vztrajnost povrnila skozi kvaliteto vašega življenja.

Primož Figar, PULZ Šport

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke