Patelo femoralni bolečinski sindrom

To je najbolj pogosta poškodba kolena, za katero je značilna bolečina v okolici pogačice najpogosteje pod njo. Poškodbi so najbolj izpostavljeni tekači in kolesarji, včasih pa doleti tudi pohodnike ter ljudi, ki veliko časa presedijo v pisarnah. Vzrok za nastanek bolečin je nepravilno drsenje pogačice po sklepni površini stegnenice, saj pri tem prihaja do neenakomernega obremenjevanja sklepne površine pogačice. Bolečine se pojavijo prihoji po stopnicah navzdol, pri počepu, med vožnjo, pri daljšem sedenju, pri zaviranju med tekom. Če imamo tri simptome od naštetih obstaja velika možnost, da se je pri nas razvil patelo-femoralni sindrom. Vzroki za nestabilnost stabilizatorjev pogačice so lahko šibkost mišic, neprožnost mišic ali negibljivost sklepa.

manj_poskodbPri začetku zdravljenja se izolira koleno, tako da tam ne povzročamo dadatnih bolečin, ter se posvetimo razgibavanju drugih delov telesa. Po fazi počitka začnemo postopoma uvajati tudi krepilne vaje za koleno. Med izvajanjem vaj za mišice quadricepsa moramo biti pozorni, da je koleno v položaju fleksije (ne več kot do 70 stopinj), ki je ugoden za poškodovanca (v položaju kjer ni bolečine pri kontrakciji quadricepsa). Mišico lahko krepimo tudi z vožnjo sobnega kolesa. Višina sedeža mora biti takšna, da je spodnja noga pokrčena do 15 stopinj, ko se stopalo dotika pedala. Pomembno je da se postopno vračamo k športnim aktivnostim. Zaenkrat zagotove rešitve zdravljenja tega sindroma še ni saj morajo nekateri krepiti mišice quadricepsa, spet drugi imajo neprožne mišice zadnje lože, quadricepsa, mečnih mišic, iliotibialnega trakta, tretji pa imajo šibke mišice v kolčnem sklepu. Pri zdravljenju lahko pomagajo posebne opornice, ki pomagajo stabilizirati pogačico in popravljajo njen položaj. Če opisani postopki ne zmanjšajo bolečine je zadnji izhod operativni poseg, ter rehabilitacija pod strokovnim vodstvom.

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke