Plantarni Fasciitis

Pri tem sindromu omenjamo poškodbo kite – plantarna fascia, ki povezuje prste stopala s petnico. Naše stopalo pri hoji in teku deluje kot amortizer, saj mora absorbirati velike količine pritiskov teže telesa na podlago. Plantarna fascia se na petni del pripenja točkovno, in prav zaradi tega lahko bolečino, ki se pojavlja opišemo kot trn v peti. Bolečina se pojavlja ponavadi v prvih jutranjih korakih ali po daljšem sedenju in se lahko razširi na celotno stopalo, nam tako otežuje hojo ter praktično onemogoča tek.

planitarni_fasciitisNenadno povečanje obremenjevanja stopala, tek po klancih ali na premehkih površinah, neprimerna obutev, visok stopalni lok in velika telesna teža so razlogi zaradi katerih pride do pojava plantarne fascije. Pri vzdrževanju stopalnega loka pomagajo tudi mišice goleni, tako da se bolečina velikokrat razširi tudi na zunanjo stran goleni.

Ukrepi, ki jih uporabljamo za odpravljanje bolečine, pa so zmanjšanje intenzivnosti treningov. To ne pomeni, da moramo s treningi popolnoma prenehati. Kot alternativo lahko izberemo plavanje ali kolesarjenje, kjer ne prihaja do tako močnih obremenitev stopala. Priporočljiva je dodatna oskrba stopala z raznimi masažami (kriomasaža), vsakodnevno izvajanje preprostih vaj za ohranjanje prožnosti stopala kot so: valjanje žogice pod stopalom, pobiranje stvari s prsti na nogah ter seveda pravilno raztegovanje stopala. Morda najpomembnejša preventivna metoda, pa je nakup pravilne opreme in osvojitev pravilne tehnike teka. V hujših primerih in močnih bolečinah je potreben tudi obisk zdravnika.

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke