Frekvenca srca

Frekvenca srca predstavlja objektivno merilo napora pri vadbi.

Pri telesnem naporu v mišicah nastane povečana potreba z oskrbo z kisikom ter energijsko bogatimi snovmi, prav tako pa postane potreba po hitrejšem odpravljanju stranskih produktov. Zato se mora organizem čim prej prilagoditi novim zahtevam ter čim prej vzpostaviti ravnotežno stanje, da lahko še naprej premaguje obremenitve.

Bistven prilagoditveni dejavnik je povečan pretok krvi, ki se odraža kot posledica povečanega srčnega utripa. Z večanjem obremenitve, se sorazmerno zviša frekvenca srca. To velja pri submaksimalnih obremenitvah.

frekvenca_srcaFrekvenca srca je odvisna od kar nekaj dejavnikov:

  • od spola ter starosti posameznika
  • od stanja treniranosti
  • od deleža vključene mišične mase
  • od položaja telesa med vadbo
  • od količine adrenalina v krvi
  • od psiholoških značilnosti posameznika
  • od zunanjih okoliščin…

Frekvenco srca lahko izmerimo s pritiskom na zapestno arterijo oz. s pomočjo ure.

FREKVENCA SRCA V MIROVANJU IN NAJVEČJA FREKVENCA SRCA

Frekvenca srca v mirovanju:

Uporablja se kot kazalnik kondicijske pripravljenosti.

Z redno vadbo frekvenca srca pada, saj se nam povečuje srčna mišica, torej volumen srca ter moč srčne kontrakcije. Tako lahko z enim utripom srce, pri ljudeh, ki so boljše kondicijsko pripravljeni, iztisne večjo količino krvi, kot pri tistih, ki so slabše kondicijsko pripravljeni.

Maksimalna frekvenca srca:

Z povečevanjem napora nam potreba po preskrbi celic z energetskimi viri raste. Da telo zadovolji tem potrebam, mora do celic privesti več krvi, torej povečati frekvenco srca. Frekvenca srca linearno narašča, do submaksimalne obremnitve nato pa doseže določen plato.

Maksimalno frekvenco srca lahko izmerimo na več načinov. Predvsem gre za obremenitveni  test, ki traja vsaj od 8 do 10 minut. Ta metoda je veliko bolj zanesljiva od računske 220 – leta, ki je primerna le za popolne začetnike, ki so že v zelo zrelih letih. Ta izračun je zelo nenatančen, saj pomeni, da bi vsi ljudje, rojeni istega leta imeli enak maksimalen srčni strip. Rezultat pridobljen s tem izračunom, predvsem za ljudi, ki se vsaj malo ukvarjajo z rekreacijo, zelo odsvetujem.

Zakaj je pomembno vedeti svojo minimalno ter maksimalno frekvenco srca?

Za analizo in načrtovanje vadbe je poznavanje minimalnega ter maksimalnega srčnega utripa ključnega pomena. Vadbo lahko individualiziramo ter vsakemu posamezniku določimo primerno intenzivnost vadbe, hkrati pa lahko objektivno ocenimo napredek, ki se kaže v znižanju frekvence srca ter stopnje napora pri določeni obremenitvi po obdobju opravljene vadbe.

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke