Vsakič, ko se zbudim, sem hitrejši

Hja, morda se vam zdi zgornji stavek malce smešen, … naj obrazložim.

Vsak trenažni proces (v katerem koli športu), temelji na enostavnem principu dražljaja (treninga) in prilagoditve (počitka).

Pravzaprav je sam namen treninga rušenje ravnovesja bioloških sistemov v telesu. S tem damo telesu “priložnost”, da to ravnovesje v času regeneracije (počitka) ponovno vzpostavi in se med tem kaj nauči. :)

Če smo regeneracijo opravili tako kot je treba (spanje, hrana, masaža, …), potem telo kmalu zopet vzpostavi ravnovesje na VIŠJEM nivoju (temu pravimo tudi superkompenzacija). Na ta način smo po treningu in počitku napredovali!

POČITEK JE POMEMBEN

Kot že rečeno, je počitek zelo pomemben. Če počitka ni dovolj, telo nima časa vzpostaviti prvotnega stanja in z naslednjim treningom startamo “v minusu”. Predstavljajte si, da krivulja zmogljivosti na zgornji sliki v tem primeru pada. Temu pravimo tudi PRETRENIRANOST.

TRENING MORA BITI RAVNO PRAV INTENZIVEN

Če trening ni dovolj intenziven, je dražljaj, ki ga telo prejme premajhen in ne pride do večjih sprememb v telesu. Verjetno ste že slišali kakšnega tekača, ki je rekel: “že tri leta vsak dan pretečem zjutraj 7 km, pa nikakor ne napredujem”. Seveda ne napredujemo na ta način, saj telesu nikoli ne damo pravega izziva, pravega dražljaja, na katerega bi se lahko odzval na prav način!

Pravilen trening (močen dražljaj), sproži v telesu alarm, na katerega se bo telo odzvalo tako, da se bo prilagodilo tovrstnemu naporu. Če opravimo dober trening, se bo po regeneraciji (popravilu mišičnih vlaken in popravilu vseh “poškodovanih” sistemov v telesu), naša zmogljivost dvignila na višjo raven.

POVZETEK

Če želimo najhitreje napredovati, moramo poskrbeti za ravno pravšnjo moč dražljaja (treninga), redno trenirati in se osredotočiti na regeneracijo. Še vedno velja, da se najhitreje napreduje, če se posluša svoje telo in se ne pretirava. Včasih smo tako zaposleni z raznimi tekaškimi načrti, štoparico in tempom, da pozabimo na glavni cilj vadbe, t.j. da ohranjamo življenjsko kondicijo, smo močni, zdravi, polni energije, se izognemo stresu in da uživamo med tekom!

Želiš še koga osrečiti z gibanjem? Podari športni bon :)

darilno_bon_web

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke